Pasiunea noastra pentru tehnologiile de imprimare a pornit de la aplicatiile din industria grafica. In ultima perioada, se observa o evolutie accelerata si in domeniul industrial.

Astfel, am inceput sa exploram tehnologia de imprimare flatbed dezvoltata de InkTec in imprimantele Jetrix pentru utilizare in industria mobilierului cu accent pe panouri lemnoase (MDF, PAL, furnir, placaj) si pentru sticla, piele naturala, piele sintetica. Un alt domeniu vizat de tehnologia flatbed este imprimarea dispozitivelor electronice sau a componentelor ca un substitut pentru procesele existente (gravura, placari in functie de produs).

Imprimarea electronicelor poate fi aplicata in diferite industrii, pentru panouri cu ecran tactil, display-uri, dispozitive de memorie, celule solare, produse de iluminat, senzor, indicatoare. Aceste procese de imprimare necesita control, precizie, echipamente de inalta rezolu?ie si tehnologii complexe de implementare a procedurilor. Procesul poate necesita materiale suplimentare, cum ar fi primer si substante izolatoare, in functie de produsele de imprimat.

Tehnologia flatbed foloseste un sistem inkjet, care are la baza 3 componente: partea de hardware (capetele de imprimare si sistemul de transport, partea de sustinere a materialului), cerneala si partea de soft.

Ce inseamna tehnologia inkjet?

Principiul presupune expulzarea unui fluid cu ajutorul unui impuls electric (tehnologia biroticii cu imprimantele mici care a aparut cu 20 de ani in urma). Avantajele acestei tehnologii constau in faptul ca putem selecta un numar mare tipuri de cerneala, putem controla acel fluid la nivel de picatura, de la picaturi foarte mici de 3,5 picolitri la 40 picolitri si chiar 80 picolitri. In acelasi timp, este o tehnologie foarte sensibila, cerintele pentru acest fluid sunt extrem de stricte in termeni de compozitie, vascozitate si dimensiunea particulelor. In tehnologia piezoelectrica, care acopera 95% dintre aplicatiile actuale, cerneala este asezata cu ajutorul capetelor de imprimare pe suport fara contact direct. Capetele de imprimare contin un numar mare de duze, fiecare duza utilizand o picatura la un moment dat, imaginea fiind formata din combinarea culorilor de baza CMYK (cyan, magenta, galben si negru).

Tehnologia “versa drop” de la Jetrix contine un set extins de culori cu primer si cerneala alba, astfel ca poate imprima pe aproape orice suprafata. Pe suport alb printam CMYK, pe suporturi intunecate printam alb si apoi CMYK. Pe suporturi transparente pentru imagini fata – verso printam CMYK, alb, CMYK rezultatul este o imagine de inalta calitate cu rezistenta UV pentru aplicatii de arta grafica si, de asemenea, pentru aplicatii outdoor de lunga durata.

Am introdus in gama de echipamente imprimantele Jetrix, solutia perfecta pentru printuri de interior, exterior, arta si aplicatii industriale.