PrecisionCore, tehnologia de baza pentru conceperea avangardistului cap de imprimare MicroPiezoTFP, creat si produs in intregime de Epson
Patrunzand intr-o lume in care nimeni inainte nu a mai reusit sa paseasca atat de departe, inlocuind necunoscutul cu nenumaratele inventii adunate de-a lungul istoriei companiei, Epson s-a straduit intotdeauna sa genereze valoare in tot ceea ce face. Si-a propus sa se diferentieze de concurenta prin produse originale, fiind adepta conceperii, dezvoltarii si producerii propriilor componente de baza ce sunt folosite ulterior in liniile de productie a echipamentelor.
Dedicat imbunatatirii stilului de viata al oamenilor din intreaga lume, Epson a creat produse care sa uimeasca si sa depaseasca asteptarile clientilor prin gradul inalt de aplicabilitate in viata moderna actuala. Sunt produse care isi ajuta clientii in activitatile lor, economisind timp si efort si marindu-le profitul. Sunt produse care tin cont de protejarea mediului inconjurator si a celor care le utilizeaza.
Cum au luat nastere aceste produse? Accesand potentialul tehnologic acumulat de-a lungul descoperirilor tehnologice de la fondare si pana in prezent, inginerii Epson s-au axat pe cercetarea si dezvoltarea celor mai avansate tehnologii ce stau la baza conceperii unei serii largi de produse ale companiei.
O astfel de tehnologie este PrecisionCore. Pornind de la experienta pe care inginerii au asimilat-o incepand cu proiectarea primului ceas cu quartz din lume acum 47 de ani, compania a dezvoltat expertiza in stiinta materialelor, in selectarea lor, precum si in procesarea si fabricarea acestora pe baza unor sisteme de inalta precizie.
In jurul inovatorului cip de imprimare MicroTFP
Esenta PrecisionCore o reprezinta cipul de ultima generatie MicroTFP bazat pe tehnologia sistemelor micro-electro-mecanice (MEMS) care folosesc un dispozitiv piezo ce actioneaza ca o pompa pentru a emite cerneala cu o extrema precizie si o viteaza fantastica. Calitatea printului este exceptionala, culorile uimitoare, flexibilitatea sporita.
Cum este posibila o astfel de performanta? Cand compania a inceput sa lucreze in anii 1980 la tehnologiile inkjet, Epson a ales ca punct de plecare un proces piezo datorita preciziei si a rezistentei pe care acesta le confera. Procesul presupune ca un cristal foarte fin caruia i se aplica o sarcina electrica sa se curbeze si astfel sa actioneze ca o pompa ce impinge cerneala prin duza cu o mare exactitate. Aceste caracteristici sunt valabile pentru orice tip de fluid, ceea ce reprezinta un mare atu al procedeului si poate deschide perspectiva unor noi viitoare descoperiri.
Si cercetarile nu s-au oprit aici! Inca nu se ajunsese la nivelul maxim de viteza, calitate, eficienta si claritate pe care industria publicitatii il impunea imprimantelor large-format. Era necesar sa se gaseasca solutia perfecta pentru un control eficient al dimensiunii picaturii de cerneala. Astfel s-a dezvoltat tehnica celui mai fin element piezo, iar in 2007 s-a lansat cipul de imprimare TFP (Thin Film Piezo), punandu-se bazele tehnologiei PrecisionCore. Pelicula foarte fina de cristal a elementului piezo ce nu depaseste 1 micron permite, datorita rezistentei si a dimensiunilor sale microscopice, ca un volum maxim de cerneala care circula prin canale configurate cu precizie sa fie eliberat prin duze cu densitate crescuta plasate cu exactitate in capul de imprimare TFP. Acesta din urma reuseste sa proiecteze pe materialul care va fi imprimat, la o anumita distanta configurata inainte si cu o mare acuratete, picaturi perfect rotunde.
Fata de capul de imprimare initial TFP, avangardistul cip de imprimare PrecisionCore MicroTFP dubleaza puterea de curbare a dispozitivului de actionare piezo, oferind, asa cum declara Minoru Usui, Presedintele Seiko Epson® Corporation, “performanta uluitoare in ceea ce priveste viteza, calitatea si fiabilitatea”, aducand “imprimantelor pentru acasa performante de factura industriala.”
Minoru Usui – Seiko Epson® Corporation
Explorand viteza si calitatea capului de imprimare PrecisionCore MicroTFP
Unul dintre obiectivele Epson stabilit inca de la lansarea in 1993 a primei imprimante Epson cu jet de cerneala a fost acela de a genera cel mai inalt grad de calitate a imaginii de pe piata intr-un timp cat mai scurt.
Nu este deloc intamplator faptul ca Epson exceleaza in domenii precum grafica profesionala care cere un standard de calitate foarte inalt. Cipul de imprimare MicroTFP ofera o rezolutie de doua sau chiar trei ori mai mare decat capul de imprimare piezo conventional. Datorita transferului de date de inalta performanta si a controlului circuitelor integrate, elementele piezo PrecisionCore genereaza aproximativ 50.000 de jeturi de cerneala pe secunda, iar duzele picaturi mici de 1.5 picolitri si mari de pana la 32.5pl.
Calitatea unui print este data nu numai de rezolutia in dpi a acestuia, ci si de nivelul tonurilor de gri, forma picaturii si cat sunt de precis repartizate picaturile. Cercetarile au aratat ca nivelurile de gri contribuie, intr-o mare masura, la calitatea imaginii. Prin tehnologia PrecisionCore, fiecare dimensiune a picaturilor de cerneala emise de capul de imprimare reprezinta un anumit nivel de gri; cu cat picatura este mai mica, cu atat gradatia tonurilor de gri induce o rezolutie mai buna. De fapt, Epson este recunoscut pentru o calitate foarte inalta a printurilor, pentru ca propune un gamut superior de culori si degradeuri. In plus, trebuie sa tinem cont de precizia cu care sunt emise picaturile, alaturi de forma acestora care trebuie sa fie rotunda, perfecta, iar dimensiunea lor sa se mentina aceeasi de-a lungul intregului proces de imprimare. Si aici este meritul tehnologiei PrecisionCore.
Aceasta poate controla dimensiunea picaturilor in functie de nivelul de tensiune electrica indus elementelor piezo. Duzele emit cerneala cu o mare precizie, in picaturi perfect rotunde si fara imperfectiuni, si le plaseaza exact acolo unde este nevoie.
PrecisionCore MicroTFP genereaza fiabilitate la superlativ
Mentenanta capului de imprimare contribuie intr-o mare masura la mentinerea unei fiabilitati ridicate pentru imprimantele cu jet de cerneala. Epson a pus la punct diverse metode prin care sa se evite infundarea duzelor din capul de imprimare: crearea unui mediu de stocare umed care pastreaza cerneala din duze la un anumit grad de vascozitate si care poate intra in functiune imediat ce este nevoie, evitarea formarii de bule de aer care sa opreasca jeturile de cerneala.
Noul cap de imprimare MicroPiezoTFP beneficiaza de insasi proprietatea cristalului piezo de a fi flexibil sub actiunea unei tensiuni electrice, acesta curbandu-se si astfel actionand ca un dispozitiv care pompeaza cerneala rapid. Fenomenul se produce si in sens invers: cand un element piezo se curbeaza, acesta genereaza imediat, la randul lui, o tensiune electrica si devine un receptor foarte sensibil care poate detecta singur, in milisecunde si fara sa mai pompeze alta cantitate de lichid, daca jetul de cerneala se emite fara probleme sau apar blocaje de la bule de aer sau de la cresterea vascozitatii cernelii.
Formule de cerneala flexibile si rezistente adaptate standardului de imprimare MicroPiezoTFP pentru toate imprimantele Epson
Tehnologia PrecisionCore este compatibila cu o gama vasta de produse, de la imprimante de birou si pana la sisteme industriale, precum presele pentru etichete, atat pentru capul de imprimare serial mobil, cat si pentru capul fix de imprimare in linie.
Modularitatea tehnologiei piezo faciliteaza imprimarea pe o gama larga de substraturi, cipul MicroTFP fiind compatibil cu o multitudine de tipuri de cerneala: cu pigmenti uscati sau in mediu apos, eco-solventi, pe baza de rasini, UV sau pe baza de ulei.
Datorita sistemelor micro-mecanice de actionare pe care tehnologia PrecisionCore le foloseste, Epson are posibilitatea de a alege in compozitia cernelurilor si materiale pe care sistemele inkjet conventionale ce elibereaza caldura nu le pot include. Avantajul este acela ca ingredientele pot fi folosite in concentratii mai mari, obtinandu-se formule de cerneala mai rezistente, intens colorate, adaptate pentru a se obtine cele mai bune rezultate in imprimarea pe film fotografic, documente, etichete, textile si chiar si in cazul imprimarii, prin metodele de sublimare, a obiectelor personalizate. Cerneala Epson contine si o serie de aditivi functionali care fac ca aceasta sa adere pe o serie larga de materiale. Livrandu-se o cantitate mai mare de coloranti si aditivi pe picatura, se obtin culori superioare durabile, cu nuante de negru mai intens.
Astfel, cerneala Epson este proiectata sa reziste in functie de aplicabilitate, fie la zeci de spalari pentru imprimarea pe textile, fie la substante pe baza de alcool si chiar substante precum metil etil cetona utilizata in industria imprimarii etichetelor sau cativa ani de zile in cazul colantarilor pe autovehicule.
“Investitia strategica pe care Epson a facut-o in PrecisionCore a fost una dintre cele mai ample din istoria companiei noastre”, declara Minoru Usui, Presedintele Seiko Epson® Corporation. “A durat ani si a implicat expertiza intregii companii, iar cele doua noi linii de productie automatizata lansate in Japonia in valoare de 125 milioane de dolari, care folosesc procedee semiconductoare avansate si tehnici de asamblare de precizie pentru a crea cipuri de imprimare PrecisionCore de cea mai inalta calitate, sunt o dovada a succesului Epson”. Prin aceasta tehnologie de ultima generati, Epson “va inspira inca o data lumea, depasindu-si propria sa viziune”, adauga Minoru Usui.
Comentarii recente