Prin Dacora Print, seriile de echipamente Epson SureColor SC-F cu sublimare, SureColor SC-F2000 direct-to-garment si Monna Lisa® imprima digital modele uimitoare pe textile pentru arta vestimentara

In urma cu doar 3 – 4 ani, abia se prefigura inceputul unei noi perioade de avant pentru imprimarea digitala pe textile. Pe atunci isi faceau aparitia primele semne ca textilele aveau sa inlocuiasca materiale precum clasicul PVC. In prezent, avem de-a face cu o tendinta de crestere a folosirii textilelor printate in multe domenii, cu atat mai mult cu cat perfectionarea procesului digital a simplificat considerabil imprimarea. Companii faimoase din bransa isi extind gama de produse si optiunile tehnologice pentru textilele imprimate. Se concep fibre reciclabile si cerneluri speciale pentru imprimarea ecologica. Fara miros, fara substante toxice, protejand resursele mediului inconjurator, dar pastrand un colorit stralucitor perioada indelungata.

Epson sustine creatorii din diverse arii de activitate sa-si exprime viziunea, oferindu-le suportul tehnic si expertiza in imprimarea digitala. Calitatea de exceptie care se obtine la imprimare pe echipamentele Epson, rapiditatea printarii si nenumaratele posibilitati de a imbina ingenios textilele dupa imprimarea lor le dau acum artistilor oportunitatea de a-si manifesta creativitatea la nivel debordant si materializa lucrarile asa cum si le-au dorit si proiectat initial.

De la colectiile unicat ale designerilor de renume precum John Herrera si Richard Quinn si pana la textilele imprimate in serie ce se pot realiza in atelierele de productie, imprimarea digitala de la Epson este la indemana designerilor vestimentari

In ultima perioada, am putut asista la proiectele interesante si creative pe care Epson le-a realizat in materie de imprimare digitala pe textile, fie direct la diverse targuri si expozitii de profil, precum editiile din ultimii ani de la Fespa, Drupa, Heimtextil, Print&Sign, fie la prezentari de moda sau de colectii in premiera, mai ales la nivel international, precum London Fashion Week sau Epson Digital Couture Project.

Este o ocazie deosebita pentru antreprenori, la inceput de drum sau experimentati, sa vada in practica ceea ce se poate realiza cu imprimantele Epson si chiar sa cunoasca experienta pe care au avut-o cei care au imprimat digital pe textil cu echipamentele Epson.

De la colaborarea inedita pe care Epson a derulat-o in 2015 cu Royal Academy of Arts si YR Store si pana la proiectele din acest an cu designeri consacrati sau la inceput de cariera precum John Herrera, Richard Quinn si cei 13 creatori de moda din America de Nord si de Sud participanti la Epson Digital Couture Project, a fost un drum plin de surprize fantastice care au propagat idei revolutionare pentru lumea textilelor imprimate, atat la nivel mondial, cat si in Romania.

Epson i-a pus la dispozitie creatorului de moda John Herrera tehnologia de imprimare digitala cu sublimare pentru textile SureColor SC-F pentru a-si realiza, la inceputul acestui an, noua colectie haute couture de la London Fashion Week 2017. Cu aceasta colectie ce a starnit admiratia intregii sali, John Herrera a castigat titlul Britain’s Top Designer (BTD) 2017 la Londra, aratand unei lumi intregi cat este de important sa poti avea cele mai bune instrumente tehnologice necesare pentru a-ti indeplini visul.

Parteneriatul cu Epson este foarte interesant. Sunt atat de multe lucruri pe care le poti face cu ajutorul imprimarii, in afara de simpla achizitie a materialelor. Inainte, toate colectiile designerilor erau create manual, cu multa migala. Multe tinute, cum ar fi articolele 3D care sunt purtate de modele, pot fi imbinate doar manual, iar piesele prezentate pe podiumuri nu pot fi purtate din nou. Datorita imprimarii digitale, hainele din colectie pot fi purtate si in viata de zi cu zi”, a declarat John Herrera.

Colectia pentru barbati si femei are ca sursa de inspiratie o specie protejata de vultur filipinez – Aguila, designerul fiind un adept al curentului “fara deseuri, fara plastic” in profesia sa. “Colectia ar fi fost imposibil de creat fara imprimanta digitala pentru textile de la Epson. Fara ajutorul lor, ar fi trebuit sa pictez singur tinutele si, avand doar o luna la dispozitie pentru pregatiri, acest lucru nu ar fi fost posibil.”

Realizarea tinutelor s-a facut intr-un timp record, insa calitatea care s-a obtinut dupa imprimare, aplicare si coaserea efectiva a tinutelor a fost intr-adevar una de exceptie, smulgand multe aprecieri din partea juriului de specialitate: “John, ceea ce ai croit este dincolo de Rai. Calitatea imprimarii – este aproape 3D. Mi-a taiat respiratia!” sau “Mesajul este fabulos, iar imprimarea o nebunie. Abia astept sa vad accesoriile si ce vei face pe mai departe.”

Astfel, dotata cu una dintre cele mai performante si rapide tehnologii cu jet de cerneala din lume, cea a capetelor de imprimare PrecisionCore, seria digitala Epson SureColor SC-F este preferata de catre designerii ce lucreaza cu o paleta larga de tesaturi si culori, realizand modele fantastice atat pentru moda, cat si pentru aplicatiile de arta decorativa.

Datorita imprimarii digitale pe textile, folosim cantitatea exacta de materiale”, subliniaza John Herrera. “In loc sa irosim 4.5 m de material pentru o rochie, folosim doar 1.3 m de material imprimat digital. Imprimarea digitala textila reduce, in mod semnificativ, risipa de material. Mai rapid, mai inteligent, cu aproape zero pierderi – asta este ce ofera Epson.”

Din ce in ce mai multi artisti isi dau seama ca imprimarea digitala este, la ora actuala, la indemana acestora, oferind posibilitati nebanuite de creatie. Si Richard Quinn se numara printre acestia. “Richard face parte din avangarda tinerilor designeri care profita de puterea considerabila a imprimarii digitale pentru a crea noi oportunitati si afaceri”, a descris, in cateva cuvinte, Richard Barrow, Senior Product Manager la Epson Europe, experienta profesionala a artistului. Castigator al premiului H&M Design Award 2017 si al statutului de influentator cultural prezent in topul “Dazed 100” din “DazedMagazine’s”, precum si al titlului“One to Watch”, dupa cum a fost numit de catre British Fashion Council, Richard Quinn este creatorul colectiei de modele haute couture pe material textil imprimat si folie de aluminiu Mylar expuse anul acesta la Fespa.

Chiar si in Romania, la editia de anul acesta de la Print&Sign, am putut admira in standul Dacora Print una din piesele acestei colectii imprimate digital cu sublimare pe Epson SureColor SC-F9200. In plus, Richard Quinn si-a deschis anul acesta propriul studio de print digital in Peckham, Londra, unde, punand in aplicare tehnologiile Epson, isi va crea integral colectiile si va organiza workshop-uri despre imprimarea digitala pentru tinerii designeri.

Imi place foarte mult Epson SureColor SC-F9200 pentru ca imprima excelent pe material textil”, declara creatorul. “Am folosit imprimante Epson pentru colectia mea de absolvire la Central St. Martins si mi s-a parut esential sa am una si in studioul meu, avand in vedere ca adesea lucrez sub presiunea timpului si am nevoie sa stiu ca pot scoate rapid cele mai bune culori, cele mai fine detalii si texturile pe care mi le doresc. Aceasta masina flexibila imi da libertatea de a experimenta pe diverse tesaturi. E minunat sa pot crea design pe textile, sa printez si sa realizez toata tinuta in cateva ore. Nu exista niciun alt studio ca acesta, condus de un designer pentru alti designeri. Oferim o experienta vasta in ceea ce priveste culorile, materialele si tesaturile de calitate pentru printare, folosind atat tehnicile traditionale de imprimare, cat si pe cele digitale, ceea ce inseamna foarte mult pentru designeri.”

Premiul acordat anul acesta de catre Epson UK – “Creativity in Digital Print” – tinerei creatoare de moda, proaspata absolventa a Universitatii Birmingham, sectia Textile Design, Shannon Keenan reprezinta, de fapt, inca un exemplu al ariei largi de aplicatii care se pot realiza pe imprimantele Epson. Pentru proiectul sau final constand dintr-o suita de modele inspirate din arhitectura gotica, Shannon Keenan a lucrat pe imprimantele Epson SureColor SC-F cu sublimare puse la dispozitia Universitatii de Epson si astfel a putut imbina satinul cu ornamente de suprafata si imprimeuri digitale textile delicate, creand deosebita senzatie de diafan.

De asemenea, tehnologia de imprimare digitala direct-to-garment Epson SureColor SC-F2000 a fost pusa in valoare inca din 2015 intr-o uimitoare experienta interactiva organizata de Epson in colaborare cu Royal Academy of Arts si specialistii in print de la YR Store si prin care participantii la Royal Academy Burlington Gardens Festival si-au putut crea designul pentru propriul tricou personalizat imprimat, la fata locului, pe SureColorSC-F2000 in numai 27 de secunde.

Numeroasele optiuni de folosire a imprimarii digitale pe textile si diversitatea materialelor care se pot imprima tocmai datorita tehnologiilor dezvoltate si perfectionate de Epson au facut posibile toate aceste proiecte si colaborari ce au ca rezultat, de fapt, generarea de noi idei creatoare pe care Dacora Print le impartaseste clientilor sai si le sustine alaturi de Epson prin cele mai atractive oferte.