Dincolo de fashion, textilele printate digital au patruns si in lumea retail si home décor cu seria Epson SureColor SC-F cu sublimare de la Dacora Print

Dezvoltarea spectaculoasa a sectoarelor in care se aplica imprimarea pe material textil este o dovada a patrunderii in noua era a textilelor imprimate digital. Fashion, arta decorativa, home décor sunt doar cateva dintre acestea, iar Epson le-a abordat pe toate, dedicandu-le echipamente profesionale de mare succes si ajutor pe masura pentru practicantii din domeniile respective.

Intr-un fructuos schimb de energii creative si experiente benefice ambelor parti, Epson a colaborat, in ultima perioada, cu talentati studenti sau proaspat absolventi ai universitatilor cunoscute de design din Germania, Franta, Italia si Marea Britanie, precum si cu artisti din sfera modei care si-au extins competentele profesionale si in domeniul designului interior. Unul dintre acestia este si Richard Quinn, castigator al premiului H&M Design Award 2017, implicat in cateva proiecte Epson de succes ce au scos in evidenta posibilitatile de aplicare ale imprimarii digitale pe textile.

In vara acestui an, Richard Quinn a conceput decorul pentru sectiunea “Wardrobe Department” prezentat pe scena Festivalului de vara Port Eliot din Cornwall, UK. Un decor aparte, o fantezie a culorilor revarsate in tesaturi imprimate digital cu modele florale debordand de exuberanta, un decor ce a inspirat noii tineri creatori si designeri talentati in timpul interviurilor gazduite.

A fi invitat sa creez un decor unic pentru festival a fost o provocare captivanta”, ne marturiseste Richard. “Desi initial m-a descurajat perspectiva crearii atat de multor suprafete si textile potrivite decorului, tehnologia Epson, usurinta folosirii acesteia si varietatea substraturilor disponibile m-au facut sa merg inainte, avand eficienta in costuri si putand sa-mi indeplinesc sarcina in scurt timp. Designul si imprimeul conceput spun totul despre vibratia culorilor, iar tehnologia Epson mi-a permis sa obtin cu usurinta culorile Pantone dorite pentru toate substraturile folosite. Epson SureColor SC-F9200 a fost atat de eficienta pentru linia noastra vestimentara si a fost pentru prima data cand am explorat tesaturile pentru tapiterie – un real succes!”

Acelasi entuziasm l-au avut si studentii Universitatii Birmingham in crearea decorului din zona de primire si lounge ale standului Epson la Fespa 2017, precum si Evgenia Guliev de la Universitatea Niederrhein din Germania al carei design a fost ales pentru a fi reprodus digital prin imprimare pe textil si utilizat la decorarea standului Epson de la Heimtextil 2017. Pentru acest proiect s-au folosit gama de imprimante cu sublimare SureColor SC-F si linia de imprimare direct pe textile Monna Lisa T16 de 160 cm cu cerneala ecologica Genesta pe baza de pigmenti, model ce a fost disponibil doar la Heimtextil, editia de anul acesta. Imprimanta Epson SureColor SC-F9200 de 64 de inci este ideala pentru productia de volume mici pe material textil si substraturi dure la calitate fotografica, datorita dublului cap de imprimare PrecisionCore TFP si cernelii UltraChrome DS cu densitate mare HDK Black in 4 culori.

Evgenia Guliev este, de altfel, si castigatoarea concursului lansat de Epson “Design for Living 2017”. “Imprimarea digitala pe textile este un instrument esential pentru designeri in acest moment. Este rapida, se aplica cu usurinta si accesibila financiar si o pot folosi la toate nivelele procesului de creatie – de la partea initiala de testare, la comenzi cu mostre in numar mic si pana la productia la scara mare. Epson furnizeaza o solutie pentru fiecare etapa, asa ca stiu ca ma pot baza pe calitate constanta”, a declarat artista.

In prezent, industria de textile pentru designul interior are nevoie de mai multe optiuni si de produse personalizate, iar imprimantele Epson cu sublimare si imprimare direct pe tesatura vin in intampinarea acestei cereri”, a declarat Giovanni Pizzamiglio, Director al Diviziei Pro-Graphics Sales, Epson Europe. “Ele pot imprima pe o gama variata de tesaturi, cum ar fi lana, inul, bumbacul, matasea si poliesterul. Impreuna cu cele mai noi tehnologii de imprimare digitala pentru textile de la Epson, imprimantele ofera posibilitatea unor reproduceri de calitate superioara, in culori vibrante si modele durabile, pe orice volume. Obiectivul nostru este de a oferi designerilor, producatorilor si comerciantilor capacitatea de a produce materiale textile personalizate de calitate, la costuri reduse, pentru a raspunde astfel tendintelor rapide de schimbare a pietei.”